I december, när julen står för dörren vill vi välkomna er hit till oss för en stund av värme och gemenskap. Det är då vi vill värma oss i varandras sällskap, tända ljus och fira vänskap och familjeband. Vintern ligger som ett mörkt täcke runt vårt kvarter men mitt i mörkret, längst inne i parken, står vår stolta restaurang och tindrar. Från fönstren lyser ett varmt ljus och på gården brinner elden. Inne i matsalen strålar stearinljusen och decembers alla dofter sprider sig mellan stolar och bord. På menyn finns rätter med härliga vintersmaker, baserat på de allra finaste råvarorna våra lokala bönder och producenter har levererat, kryddat med både klassiska och överraskande smaker som hör julen till. Dryckeslistan kittlar med mustiga nyanser och kaneldoftande varma drycker.

Vi vill välkomna dig med öppna armar in i allt detta, och hoppas att du kommer och värmer upp inför jultiden med oss. Under december har vi som vanligt vår härliga a la carte meny och dryckesmeny, och serverar även en fast vintermeny i 5 serveringar för 950 kr pp. Till det har vi satt ihop ett själavärmande och gott dryckespaket för den som är sugen.

 

För lite större sällskap finns redan nu utrymme att boka delar av restaurangen, vårt vackra chambre separée eller abonnera hela restaurangen. Du hör då av dig till bokningoxenstiernan@gmail.com så hjälper vi dig med din bokning!

 

Hjärtligt välkommen till december hos oss på Restaurang Oxenstiernan, och en oklassisk och ändå klassisk försmak av julen, på vårt eget lilla vis. 

December på ROX

Oktober på Oxenstiernan

ROX ❤️ Family & Friends

Vi lyfter och hyllar några av våra favoritregioner och låter er smaka på de allra bästa av dess fantastiska råvaror och produkter. Tillsammans med er.

Tisdagar och onsdagar under hela oktober så bjuder vi in till mysiga middagar på Oxenstiernan. När höstmörkret sänker sig utanför vårt fönster så vill vi att ni tar er familj, era kära kollegor eller era vänner i handen och styr kosan mot storgatan 35.

En kväll för middag med nära och kära, en trerätters meny med god dryck till, och en stund i en välkomnande och varm miljö. En upplevelse att njuta av långt efter att ni lämnat oss. Menyn kostar endast 495 kr per person och självklart tar vi hänsyn till de vanligaste allergenerna.

Vi vill samtidigt passa på att lyfta de fantastiska råvaror och produkter som vi har runt om i vårt vackra land. Vi har plockat ihop ett gäng fantastiska producenter från olika regioner som vi lagar mat på och låter råvarorna skina lite extra. Vi serverar er en fast meny i tre serveringar där varmrätten kommer som sharing för er runt bordet att dela på. Ni väljer själva om ni som tillbehör till varmrätten önskar lite fisk, kött eller grönt. Till maten har vi tagit in några av regionens bästa drycker och självklart finns det lite extra serveringar och snacks att välja till om ni vill ta ut svängarna ännu mer. Under oktober så fyller vi på med producenter och odlare i våra sociala medier och gör det vi gillar allra bäst, att laga god och värmande mat av råvaror som gör gott för naturen, och lyfter de hjältar som får vårt land att blomstra.

1 & 2 oktober= ROX❤️ Sörmland

Först ut blir Sörmland, vår grannregion som vi har en stor kärlek till. Ni kommer bland annant att få smaka på Maria Printz fantastiskt goda äpplen, säsongens bästa grönsaker från Skilleby Trädgård och Nibble Handelsträdgård. Ost, mejeri och kött från Ösvreta Gård och honung från Stavtorps. Självklart en massa goda smaksättningar från Lena på Högtorps gård och mycket mycket mer. I dryckesväg så blir det såklart fokus på äpple i olika former, allt från must till cider och sprit.

8 &9 oktober = ROX ❤️ Gotland

Näst ut är vårt vackra Gotland. Redan i januari, när vi hade ett mycket uppskattat gästspel från gotländska kockar och producenter så kände vi att vi ville laga mer mat av gotländska råvaror. Det känns därför så kul att kunna laga en mysig sharing middag av råvaror från ön. Vi har bland annat fått härligt fina Gutefår lamm från Per på Tibblesgården. Han har även skickat med lite ljuvliga tomater, chili och sina fina rosa lök. Av Matilda på Tjelderviks gård får vi bland annat säsongens sista smågurkor, butternut pumpa, zuccini och paprika. Fantastiskt goda päron till dessert och en massa härliga blommor och örter. Gotland Creamery bidrar med en härlig granbarksost och Peter Knutas på Gutekorn sin goda emmer. Vi har även lite polerat dinkel från Labans kvarn och såklart en massa härlig fruktdestillat från våra vänner på Boge bränneri. Detta och mycket mer gott den 8e och 9e!

15 & 16 oktober = ROX❤️ Skåne

Vi styr kosan mot vår sydligaste region och ett riktigt odlingsmecca. Allt från Österlens trädgårdar till vidsträckta spannmåls- och baljväxtodligar och hållbart landodlad fisk. Dryckesmässigt finns det massor av spännande vin och fruktgårdar som producerar högkvalitativ och hållbar dryck. Vi ser fram mot att dyka ner i den skånska myllan och utforska de allra bästa av de skånska råvarorna att servera er.

22 & 23 oktober = ROX❤️ Mälardalen

Näst ut är besöker vi det vackra mälardalen, en bit norr om Stockholm. En vacker blandning av småskalig djurhållning och odling, fina frukt -och bärodlingar och småskaliga spannmåls -och grönsaksodlingar. Här finns även en hel del av det vilda i skog och mark och dessutom ett digert utbud av förädling av små producenter och mejerister. Vi kommer bland annat få fin potatis och lök Från Lundbergs, smarriga ostar från Vallgarn, spannmål från Landsberga gård och mycket mer.

29 & 30 oktober = ROX❤️ Jämtland & Ångermanland

Sist ut i vår resa genom Sverige så landar vi norrut, närmare bestämt i Jämtland och grannen Ångermanland. En perfekt balans av skog, fjäll, betesmark, odling och vatten. Det blir mycket mat från det vilda och allt det goda som skogen har att ge, en massa härlig ost och mejeri från lokala producenter och självklart även vildfångad fisk och kött. Ni får även njuta av en hel del härlig dryck från regionen.

Oxenstiernan❤️ Kocklandslaget

27-28 februari

Vi välkomnar stolt Kocklandslaget till två gästkvällar på Oxenstiernan!

Vi upprepar förra årets succé med gästspel av vårt fantastiska kocklandslag! Laget kommer under två kvällar servera deras avsmakningsmeny som är skapat av de rätter de tävlar med i Culinary Olympics 2024 i Stuttgart. I samband med middagen så visas även det fantastiska showfatet upp, som även i år är skapat av Sebastian Schildt.

Vi ser fram mot en kväll med fantastiskt goda, vackra och innovativa rätter och goda samtal om svensk gastronomi i framkant. Avsmakningsmenyn är i 5 serveringar och kostar 1395kr per kuvert och till middagen finns även ett väl matchat dryckespaket att köpa till för den som önskar.

Boka bord här ovan i boka bord fliken.

Oxenstiernan❤️ Louise Johansson

och Rebecca Olsson

20-21 februari

Vi är så glada och stolta över att få välkomna Louise Johasson och Rebecca Olsson som gästkockar i Oxenstiernans kök den 20-21 februari. De driver tillsammans Studio Pétale i Göteborg. Louise är en rutinerad tävlingskock med bl a vinst i kockarnas kamp, brons i Årets Kock 2021 och vinnare av första säsongen av Sveriges mästerkock. Rebecca har lång erfarenhet inom restaurangbranchen där hon har jobbat som kock på flera stjärnrestauranger. Sen tiden på VRÅ i Göteborg har de nu gjort gemensam sak i nyöppnade Studio Pétale. Så här säger de själva om deras nya satsning:

”Vi älskar mat när den är både god och vacker. Mat ska kretsa omkring gemenskap och upplevelser. Därför har vi öppnat Studio Pétale, vår kreativa matstudio. Vi vill laga mat på ett personligt sätt och låta matlagningen få plats i livet och inte tvärtom. Vår matfilosofi bygger på kvalitativa råvaror i säsong, alltid med ett estetiskt uttryck och vi strävar efter att arbeta hållbart oavsett sammanhang”.

Under kvällen serveras en fast meny i 5 härliga serveringar signerade Louise och Rebecca. menyn kostar 1395kr per person, och under kvällen finns även möjlighet att köpa ett dryckespaket matchat till maten om så önskas.

Boka ditt bord här ovan i bokningsfliken.

PETRA BUSH

”Tulipomania”

vernissage Restaurang Oxenstiernan

Tisdag 13 februari kl. 16-18

Restaurang Oxenstiernan i samarbete med Galleri Sebastian Schildt har den stora glädjen att presentera konstnären Petra Bushs debututställning

”Tulipomania” på Restaurang Oxenstiernan med stora oljemålningar på temat tulpaner.

Genom ett flödande måleri delar Petra Bush med sig av sin passion för den storbladiga favoriten. Hon kryper nära inpå och återger kärleksfullt när det energifullt högmogna börjar anta nya former med svepande kronblad och mättade färger. Petra Bush fångar skönheten hos tulpanerna när de befinner sig i en övergångsfas, liksom hon också förevigar det flyktiga livet till att bli konst och en begärlig beständighet.

Fortsätt gärna kvällen i närvaro av konstnären på restaurang Oxenstiernan genom att boka bord i restaurangen som håller öppet 18.00-23.00

Utställningens titel Tulipomania anspelar på den holländska stormaktstiden då det rådde tulpanfeber och tulpanlökar var en hett eftertraktad handelsvara. Tulipomanian anses vara den första dokumenterade finansbubblan som nådde sin kulmen i mitten på 1600-talet då en enda tulpanlök kunde kosta mer än en hel gård.

Petra Bushs passion för tulpaner har funnits med sedan barnsben. Många av hennes tidigare textila mönster domineras av stora blommor, vilket kommit att bredda vägen för måleriet. Drivkraften är att känna flödet och uppgå i nuet. Det är hon när hon målar som hon lyckas spegla en hel livscykel, med allt från skörhet, till glädje och styrka.

Petra Bush, född 1964, bosatt och verksam i Gnesta. Utbildad på Beckmans Designhögskola och har under flera decennier varit verksam som illustratör och designer för stora företag som H&M, Åhléns, Björn Borg och Esprit. Hon har även haft många uppdrag för tidningen Elle och andra magasin liksom för förpackningsindustrin. Under 2019 började hon måla i olja och sedan dess är måleriet hennes huvudsakliga sysselsättning.

OXveckorna på ROX!

Julen är över, nyåret är firat och nu kliver vi in i oxveckorna, de veckor under januari och februari som kan kännas lite extra kämpiga. Det är långt till nästa helgdag, snön faller utanför fönstret och det kan kännas lite motigare än vanligt, både för sinnet och plånboken. Men vi har GODA nyheter! Under Oxveckorna så har vi skapat en fast Oxveckemeny gjort med goda och hållbara råvaror, som alltid, men med ett extra bra pris. Allt för att du ska kunna komma och njuta av livet även under oxveckorna. Istället för att Stänga in sig och vänta på att våren ska komma så tycker vi att ni ska göra tvärt om. Njut av livet, umgås med de du gillar allra mest och fyll januari och februari med goda minnen. Då kommer våren komma som en glad bonus.

Aktuell meny hittar du som vanligt i fmenyliken här ovan, och bokar gör du i bokningsfliken.

Hjärtligt välkommen!

Nya öppettider januari-juni 2024

När vi nu kliver in i 2024 så gör vi några förändringar i våra öppettider. För att vi ska kunna fortsätta vara en medveten restaurang med fokus på hållbarhet som vi är och vill vara, och för att kunna ge er den bästa upplevelsen som vi kan,s å behöver vi justera våra öppettider. Från januari till juni kommer vi därför att lägga lite extra fokus på kvällservicen och låta luncherna vila lite.

Det innebär att att vi endast tar emot slutna sällskap på luncherna och att vi öppnar upp restaurangen som vanligt 17.00-23.00 tisdag- lördag för er alla.

Men oroa er inte! Vår härliga lunch kommer tillbaka lagom tills junis varma solstrålar skiner och vi flyttar ut köket på vår innegård, och är öppet hela sommaren fram till mitten av augusti, precis som vanligt.

December på ROX

December är månaden då vi vill värma oss i varandras sällskap, tända ljus och fira vänskap och familjeband. Vintern börjar lägga som ett täcke runt vårt kvarter men mitt i mörkret, längst inne i parken, står vår stolta restaurang och strålar. Från fönstren lyser ett varmt ljus och på gården brinner elden. Inne i matsalen tindrar stearinljusen och decembers alla dofter sprider sig mellan stolar och bord. På menyn finns rätter med härliga vintersmaker, baserat på de allra finaste råvarorna våra lokala bönder och producenter har levererat, kryddat med både klassiska och överraskande julsmaker.
Dryckeslistan kittlar med mustiga nyanser och kaneldoftande varma drycker.
Vi vill välkomna dig med öppna armar in i allt detta, och hoppas att du kommer och värmer upp inför jultiden tillsammans med oss.

Under december har vi skapat en härlig a la carte och dryckesmeny, och serverar även en fast vintermeny i 5 serveringar för 950 kr pp. Till det har vi såklart även satt ihop ett själavärmande och gott dryckespaket.
För lite större sällskap finns redan nu möjligheten att boka plats i restaurangen, i vårt vackra chambre separée eller kanske abonnera hela restaurangen. Du hör då av dig till http://bokningoxenstiernan@gmail.com så hjälper vi dig med din bokning!

Vi har öppet både för lunch och kväll under december och vår lunch á la carte meny utökas med lite extrarätter och en härlig fast lunchmeny med juliga inslag. Vi stänger restaurangen för jul den 23 december och öppnar upp igen den 27e december. Under mellandagarna håller vi öppet endast kvällstid, alltså endast 17.00-23.00.

Hjärtligt välkommen till december hos oss på Restaurang Oxenstiernan, och en
oklassisk och ändå klassisk försmak av julen, på vårt eget lilla vis.

Jazz på ROX

Oxenstiernan ❤️ Kaijas Musiksalong

Under Stockholm Jazzfestival 13-21 oktober anordnar vi i samarbete med Kaijas Musiksalong Jazzkvällar på ROX. Det blir sex oförglömliga kvällar med sex unika konserter som ackompanjeras av köket med en härlig trerätters jazzmeny.

Vi hoppas att ni vill följa med oss på denna spännande resa genom jazzens värld, där smaker och toner förenas för att skapa en sensationell fest för alla sinnen.

Fre 13/10 Siberian Hotheads

Lör 14/10 We Like Sonny

Ons 18/10 Johanna Pettersson & Jonny Ek Trio

Tors 19/10 Ulla Fluur

Fre 20/10 People in Orbit

Lör 21/10 Josef Slunge

Boka dina biljetter här

Vi fyller två år!

Tiden går fort och den 16 augusti firar vi att vi haft öppet i två år! Det vill vi självklart fira tillsammans med er och välkomnar er alla på födelsedagskalas!

Jeanette från dryckesbutiken kommer och häller härligt vin och vi gräddar pizza för försäljning i vår vedeldade ugn hela kvällen!

Vi tar inga bokningar för kvällen det är fri sittning som gäller.

Ta med dig dina kompisar/familj/grannar eller din sommarflirt och kom och fira med oss!

STJÄRNORNA PÅ ROX!

Restaurang Oxenstiernan bjuder in landets främsta tävlingskockar för gästspel under februari 2023.

Först ut i den eminenta skaran är. Kocklandslaget med Ludwig Tjörnemo, därefter gästspelar Årets Kock 2022, Jessie Sommarström, följt av Jimmi Eriksson, högaktuell inför tävlingen Bocuse d’Or. Dessa flerfaldigt hyllade tävlingskockar kommer att bjuda Oxenstiernans gäster på oförglömliga kvällar fyllda av förstklassiga rätter, god dryck och personliga gastronomiska berättelser.

Restaurang Oxenstiernan, vars ambition är att förena det bästa inom svensk design och gastronomi, erbjuder här gästerna möjligheten att uppleva såväl stjärnkockarnas tävlingsrätter som berättelserna bakom dessa, en möjlighet som sällan presenteras för allmänheten. Lika sällan har de specialgjorda presentationsfaten visats för allmänheten. De imponerande faten är tillverkade av Sebastian Schildt till tävlingarna Culinary World Cup och Bocuse d’Or. Gästspelen inleder programmet Stockholm, European Capital of Gastronomy 2023. – Vår strävan sedan starten varit att bli den självklara mötesplatsen för att uppleva svensk hållbar gastronomi, design och hantverk. Nu i december belönades vi för vårt arbete med tre ringar av 360 Eat guide, och i somras fick vi en grön stjärna i Guide Michelin. Det är med stor glädje vi nu presenterar tre unika gästspel och får hylla vår gastronomiska tävlingselit under februari, som också blir en inledning på Stockholms år som gastronomisk huvudstad i Europa 2023, säger Sebastian Schildt, silversmed samt grundare och ägare till Restaurang Oxenstiernan.

Kocklandslaget den 31 januari och 1 februari

Först ut är Kocklandslaget under ledning av Ludwig Tjörnemo som kammade hem en fantastisk

silverplats i Culinary World Cup, i Luxemburg i slutet av november 2022. På ROX serverar VM-

laget en avsmakningsmeny och visar upp de imponerande presentationsfaten som formgivits av

Anton Kreu och tillverkats av Sebastian Schildt.

Jessie Sommarström den 14 och 15 februari

I september 2022 utsågs Jessie Sommarström till vinnare i Årets Kock. Jessie, en frontfigur för

den nya generationen kvinnliga stjärnkockar, var ensam kvinna i årets final och tog hem guldet

med överlägsen stil och skicklighet. På ROX serverar Jessie en avsmakningsmeny baserad på

hennes vinnande rätter, och 5 % av menypriset går oavkortat till Rajdulari Foundation som

hjälper utsatta flickor i Indien.

Jimmi Eriksson den 21 och 22 februari

Sist ut är Jimmi Eriksson, som nu finslipar detaljerna inför Bocuse d’Or som går av stapeln i Lyon

i slutet av januari. Hur Jimmy placerar sig i världens mest prestigefyllda kocktävling återstår att

se, men han gjorde nyligen succé som ansvarig för årets Nobelmiddag. På ROX kommer Jimmy

att servera en avsmakningsmeny, som utgår från hans bidrag i Lyon. Presentationsfatet,

formgivet av Sara Gibrand och tillverkat av Sebastian Schildt, kommer att visas upp i sin fulla

prakt under middagen.

Vi har fått en grön stjärna

Den 4e juli tog vi med glädje och stolthet emot en grön stjärna på michelincermonin i Stavanger. Den gröna stjärnan är ett bevis på det hållbarhetsarbete vi envist jobbar med varje dag

Motiveringen lyder: “You can’t miss this stylish, orange-painted bistro which stands out against the greenery of a city park; in summer, dine on the terrace, under the trees. A sustainable ethos runs throughout, from the interior design to the ethically sourced produce used in the unfussy, boldly flavoured Swedish dishes.”

Stort tack till Michelin!

https://guide.michelin.com/en/stockholm-region/stockholm/restaurant/oxenstiernan