En restaurang, en plats, en samlingspunkt för design, kvalitetshantverk, hållbar mat och dryck och framförallt en gemensam bild av omtanke och vördnad för det vi har runt omkring oss. En unik plats och en vision att förändra Sveriges scen för hållbart och kvalitativt kvalitativt mat- och designhantverk.
Vår restaurang tar avstamp i 1700-talet. Med en pampig malmgård, till för grönsaksodling, boskapshållning och rekreation. Ett hus med lång historia, med ett tydligt syfte och en idag lite bortglömd oas. Vi hyllar nu bonden, den småskaliga producenten och det lilla lokala mejeriet och tar de med in i framtidens kök.
Hållbarhet- alltid i alla led
Vårt hållbara, kreativa och ständigt utforskande kök där allt som kan ska tas tillvara, förädlas och förvandlas till en smaksensation är hjärtat. För oss är minimalt svinn en kreativ möjlighet och utmaningen i att hela tiden tänka att allt ska med, att alltid vara resurssmart och att ständigt inspirera andra att följa samma kreativa väg som oss går som en röd tråd genom vårt hus. Vi följer grödo- och animalieårskalendern och har med ett nära samarbete med våra bönder satt ihop en meny som är byggd på det allra bästa bonden skördar för dagen.
Kvalitet – en miljöfråga
Kvalitet ses idag i många fall som en lyxvara, och kvantitet som norm, men vi menar att kvalité har ett extra stort värde då den är skapad att hålla länge. Designen är genomtänkt och håller stilen i alla lägen, och den sparar mycket på naturen då den bidrar till färre men mer kvalitativa produkter. Kvaliteten är miljökämpen personifierad! Kvalité känns när en tar i den, naturliga material och en känsla av sanna och rena material känns i finngertopparna.
Omtanke- om natur, människa och det lokala
Vårt hus genomsyras av omtanke om det vi har runt oss. Omtanke om naturen, varandra, våra gäster och de som utgör ryggraden i vår produktion; svenska småskaliga bönder, producenter, fabriker, väverier och gjuterier. Vi vill värna om svenskt kvalitetshantverk på alla plan.
Ursprung- att veta var, hur och på vilket sätt allt produceras
I dagens samhälle är en varas ursprung av mindre betydelse. Vi importerar från fjärran länder och bryr varken om det sociala, resurs- eller konkurrensmässiga avtrycket det gör. Kunskapen om avsändaren är i princip obefintlig i de flesta lägen. ROX står för skillnaden. Vi vet vem som blåst glaset, vem som odlat moroten och vem som slungat honungen. Vi vet till och med vad bina landat på för sorts blommor. Vi vet vilken skog golvet är uppväxt i och var kaklet är gjort. Det blir en känsla av vördnad och förståelse när vi serverar mat på en tallrik gjord för hand bara några mil från restaurangen.
Design- allas unika och fria uttryck
En noga uttänkt design som tar avstamp i funktion, utseende, hållbarhet, innovation och en gnutta djärvhet gör matsalen levande. Att konstnärerna fått frihet att skapa själva, utan att veta vad den andre gör, har gjort allt unikt och annorlunda.
Sebastian Schildt - Nu eller aldrig!
Sa jag till mig själv när jag stod i min silverateljé och såg grannarna flytta ut från den vackra 1700- talsbyggnaden mittemot; en fantastisk plats i hjärtat av Stockholm.
Jag har länge närt en dröm om att skapa en plats för alla sinnen, där konst, hantverk, mat och möten samlas och inspirerar människor att vara just människor. Nu är äntligen denna unika plats verklighet, och det är en lika spännande och utmanande resa som startar här.
Ett enastående utbud av entusiaster inom design, konst och hantverk har gjort avtryck på alla aspekter av restaurangens interiör. Tillsammans med ett utvalt team i köket och matsalen kommer vi att föra era smaklökar in i framtiden och visa att gastronomi och hållbarhet är två sidor av samma mynt.
Jag hoppas att Restaurang Oxenstiernan ska bli en genuin mötesplats där kreativitet och samtal leder till skratt och visdom.