Här har vi samlat några av alla de favoriter vi jobbar med på ROX. Och många fler kommer dyka upp under resans gång.
Skilleby Trädgård
Skilleby Trädgård är en KRAV-märkt och biodynamisk gård utanför Järna.
Martin och Frida, som driver gården är två av de bästa producenterna av lokala, vackra och välsmakande grönsaker och frukt i Sverige. De har drivit sin gård i 20 år, alltid med samma fokus, att odla förstklassiga grönsaker i symbios med naturen.
Bondens skafferi
Bondens skafferi är en småskalig grönsaksgrossist som hjälper små jordbruk och producenter med distribution av sina varor. De jobbar väldigt nära bönderna och har stenkoll på vad som är allra godast just nu! Petter är också en fenomenal detektiv, som alltid jagar reda på de där lite udda godsakerna vi letar efter.
Bitjusare Malin Häger
Malin är en passionerad biodlare som med sina 9 kupor håller mark och skog runt sin gård levande och blomstrande.
Gårdsfisk
Gårdsfisk är en cirkulär akvaponisk fiskodling i Skåne, som odlar fisk i tankar på land, ett av få riktigt hållbara sätt att odla fisk utan att förorena vattnet eller medicinera fisken. Gårdsfisk går i bräschen för framtidens fiskeodlingar och utvecklar sig ständigt!
Havstenssunds ostron
Har sina odlingar belägna i närheten av Havstenssund i norra Bohuslän som är ett gammalt centrum för ostronhandel, jobbar Havsstenssunds ostron aktivt med miljömedvetenhet och hållbarhet i sina odlingar. De fridyker även efter gigasostron och alger till restauranger.
Karshamra Mat och Trädgård
Karshamra Mat & Trädgård drivs av paret Mauritz och Agnes. De driver jordbruk med med utpräglat gastronomiskt fokus, då de båda två jobbat inom restaurangbranchen innan de startade sin trädgård. Deras mål är att verka för en hållbar relation mellan odling och mat samt ökad kunskap och praktiserande av ekosystemet mellan mat och trädgård.
Orust Shellfish
Adriaan på Orust Shellfish är en väldigt tongivande holländare som har en stor passion för musslor, ostron och skaldjur. Han fridyker och driver en mussel- och ostronfarm på Orust och tänker ofta utanför boxen. Som exempel fann han “kanotostron” för några år sen och lyckades introducera gigantiskt stora gigasostron i Stockholms finrum. En sann pionjär!
Lykke kaffegårdar
På kafferosteriet Lykke kaffegårdar i Farsta har ett gäng kaffenördar samlats för att rosta enastående kaffe, men också för att revolutionera kaffebranschen. Genom att hjälpa kaffeodlarna och dess samhällen att bli fria från bekämpningsmedel, öka kunskapen och förfina teknikerna genom mentorskap, bidrar de till att utveckla branchen. Detta gör Lykke till ett hållbart val i kaffedjungeln! Att på plats lära ut nya hållbara tekniker och hjälpa bönderna att få bättre betalt för sina varor gör dom till kaffehjältar!
Hagshultskossorna
Pensionerade mjölkkossor, finns dom? Ja Hagshult är, är precis det, ett kopensionat för damer som gjort sitt i mjölkproduktionen, och förtjänar lite lugn och ro och extra välmående. Genom att ta hand om äldre kor och ge dom bra mat, härlig omgivning och lugn och ro, så bidrar dom i väldigt stor utsträckning till hållbarhet inom köttindustrin. Dessutom blir produkterna väldigt goda!
Värmdö Bryggeri & Musteri
Värmdö Bryggeri är ett litet, personligt och fristående bryggeri mitt i Stockholms vackra skärgård.
De är ett fristående bryggeri där det mustas äpplen, kokas marmelad och geléer i musteriet. Det bränns sprit i alla dess former i den vackra kopparpannan i bränneriet och det tillverkas både malt- och äppelcidervinäger i vinägerhuset. Och såklart brygger dom en uppsjö av goda öler.
Illustration
Stina Wirsén har arbetat med bild text och design i 30 år, ni känner igen hennes bilder från Dagens Nyheter, från modekampanjer och från barnböcker. Wirsén har även arbetat med offentliga utsmyckningar och ställer ut på museer och gallerier både i Sverige och utomlands. Hon är flerfaldigt prisbelönt för sina alster, både som illustratör, konstnär och författare har hon rönt stor framgång. För Oxenstiernan har Stina tagit fram en mängd nya teckningar och målningar. Hennes kärlek till krogliv, mat och vin blir en del av vår gemensamma berättelse på Oxenstiernan. I september ställer hon ut målningar, teckningar och grafik på Restaurangen, boka bord om ni är nyfikna.
Visuellt uttryck
Tilda är Art Director med fokus på konceptutveckling och design. Hon kombinerar discipliner inom grafisk design och illustration för att berätta historier som engagerar och berör. Målet är att skapa visuella språk och identiteter som är genomgående hållbara i dagens kommunikationslandskap.
I samarbete med Design Lab S formgav Tilda tidningen ”Skärholmen interiör”, som 2018 vann Form Magazine’s pris Årets Hållbarhetsprojekt. Tilda är van att röra sig mellan den digitala och analoga världen och har formgett böcker, förpackningar, inredning och illustrationer såsom hemsidor och innehåll till sociala medier.